Historiaa

Itsenäisyyden kuusi on Helsingin Kaivopuistossa sijaitseva Suomen itsenäisyydelle omistettu kuusi. Suomen itsenäistymisvuonna 1917 kylvetyn kuusen sekä sen edustalla sijaitsevan muistokiven lahjoitti ja omisti Suomen eduskunnalle pääkonsuli Rudolf Ray. Kuusi istutettiin Kaivopuistoon vuonna 1931. Muistokivi paljastettiin 13. toukokuuta samana vuonna ja tilaisuudessa esitettiin Leevi Madetojan kuorolle ja torviorkesterille tilaisuutta varten säveltämä kappale Suomen itsenäisyyden kuusi (op. 72), johon Ray oli laatinut sanat.  Chilen pääkonsulina toiminut Ray lahjoitti myös 200 000 markkaa Itsenäisyyden kuusen rahastoon ja toivoi lahjakirjassaan, että ”Itsenäisyyden kuusen siemenistä koottakoon ja idätettäköön tarpeellinen määrä taimiksi, joita sitten myytäköön kautta maamme kotikuusiksi ja yksilöille ja yhteisöille.”


Postikortti vuodelta 1933


Maamme itsenäisyyden 50-juhlavuoden kunniaksi  toteutettiin keväällä 1967 kampanja, jonka  
tarkoituksena oli itsenäisyyden juhlavuotta symbolisoivan kotikuusen istutus julkisten rakennusten ja yksityisten kotien pihamaille. Toimenpide toteutettiin  SOK:laisen osuuskauppajärjestön toimesta. Osuuskaupat toimittivat jäsenilleen ja asiakkailleen kuusentaimia sekä taimen viereen asetettavia  kuparilevykkeitä. Levykkeessä oli teksti:"Kotikuusi istutettu v. 1967, jolloin Suomi oli ollut 50 vuotta itsenäisenä valtakuntana"

Kuusien yleinen istutuspäivä oli helluntaina 14. toukokuuta 1967. Koko maassa istutetiin itsenäisyyskuusia yhteensä yli 30 000 kappaletta.  Osuuskaupat tarjosivat itsenäisyyskahvit kaikissa myymälöissään Snellmaninpäivänä 12.5. 1967.


Satu Kokkonen 6/11 2014: "

Pääsin tärkeään tehtävään, joka kosketti. Lienee kyseinen kuusi jo kaadettu, tai jos vielä on pystyssä, latva huidellee jossain pilvissä,  kouluakaan ei enää ole, eikä Outokumpukaan entisensä.  Kaikki kuvassa ovat tuttuja, joidenkin nimetkin muistan, mutta viime tapaamisista on jokunen vuosi vierähtänyt. Hanna oli mun paras kaveri. Asuttiin silloisessa Kyykerinkatu kympissä, nykyisin talon numero lienee 12. Kavereita riitti niillä kulmilla."







Marja-Liisa Laine 24/4 2015:

"Kotikuusen istutus Jalasjärven kirkonkylän koululla. Sain ensimmäistä kertaa ottaa kameran luokkaretkelle mukaan. Se unohtui linja-autoon, josta opettaja sen pelasti. Näin minulla oli kamera koulussa tärkeänä päivänä. Kuvassa mm. Tuulikki Tammelin ja johtaja Eero Noppa."







Kuvan takana lukee: Itsenäisyyden kuusen istutustilaisuus KOL:n hall.neuv. puh.joht. maanvilj. Yrjö Hiltusen tilalla 10.5.-67. KOL:n edustajat toim.joht. Armas Heinvuo, tarakastajat Luukkonen ja Myöhänen

Kuvassa: Esteri Hiltunen, harjoittelijatyttö (nimi ei muistissa) nuoret emännät Maire ja Terttu Hiltunen, vanha emäntä Ida Hiltunen, tarkastajat Luukkonen ja Myöhänen, lapset Irja Roponen (serkkutyttö) ja Timo Hiltunen (Tertun ja Erkin poika). Istuttamassa vasemmalla Yrjö Hiltunen ja oikealla toim.joht. Heinvuo. Kuvan on ottanut Erkki Hiltunen. Kuusen kasvettua alkoi Terttu laittaa siihen jouluvalot, jotka loistivat ohikulkeville matkaajille. Jouluvalot olivat silloin harvinainen näky ulkokuusissa. Niinpä valaistu kuusi pääsi Savon Sanomien kuvaankin!



Juhlapuita muina merkkivuosina ( 1987, 1992, 1997)




Joensuun Laulurinne

Kyltin teksti:

Itsenäinen Suomi 75 vuotta
Juhlametsikkö
Perustettu 11.6. 1992
Metsäkeskus Tapio
Suomen metsäyhdistys
Metsälautakunnat
Joensuun yliopisto

^























 


          Hartola
          Kuukerinkallion arboretum
          75-vuotijuhlametsä
          15.5. 1992
           Lue lisää täältä





Comments