Ähtäri

Kertomus kuusesta 1967. Asuin vuokralla Ähtärissä Tuomas Kempillä,vanhan papan talossa ja pappa halusi että minä istutan itsenäisyyskuusen,nyt sitten vuonna 2013 kuljin ohitse,muistin tämän poikkesin katsomaan ja kuusi oli melko iso.

Taisto Kivilahti


RÄMÄLÄ


Ohessa on kollaasikuva kotikuusen istutuksesta Ähtärin kunnan Rämälän kylän koululla vuonna 1967 ja kuusen muistolaatasta.

Valokuvassa olevat henkilöt vasemmalta lukien: tuntematon alle kouluikäinen neiti, opettaja Elli Jukola, Hannu Lähteenmäki, Päivi Leppälampi, opettaja Anja Petäjäniemi, Marita Ahonen, Rainer Vuorinen, Auli Rämälä, Eeva-Liisa Latvanen, kuusenistutusasiantuntija Ville Aho, Seija Leppälehto, Anita Halttunen, Kalevi Aho, Marjo Halttunen, Marjo Leppälehto, Marjatta Pekkala, Aila Kolu, Vesa Kolu, Heikki Rämälä ja Hannes Hiironen. Valokuvan otti Jaakko Jukola.

Me pojat löysimme myöhemmin ison kuolleen rotan ja hautasimme sen peltipurkissa kuusen viereen  - oikein pienillä kivillä koristeltuun hautaan. Keväällä 1967 Rämälän koulun toiminta loppui. Silloin tämänkin kokoista kaksiopettajaista koulua pidettiin liian pienenä ylläpidettäväksi.

Kuusi istutettiin koulun takapihalle, hoitamattomalle lepikkoa kasvavalle alueelle. Kahdeksankymmentäluvun loppupuolella, olisiko ollut vuonna 1987, huomasin pääsiäislomalla kotona käydessäni, että alueen lepikko oli raivattu ja sen mukana oli kaadettu kotikuusi. Metsurilla ei tietenkään voinut olla aavistustakaan kuusen olemassaolosta ja merkityksestä. Kävin seuraavana kesänä hakemassa muistolaatan kotiini ja toimitin sen myöhemmin Rämälän kyläseuran huostaan, jossa serkkuni Pertti poikansa Juhan kanssa valmisti oheisen kollaasikuvan minulla olevasta valokuvasta ja muistolaatasta.

Heikki Rämälä
HelsinkiItä-Ähtäri

Huikurin koulunpihalle Itä-Ähtäriin istutettiin kotikuusi 1967. Opettaja Kalervo Myllymäki istutti kuusen oppilaidensa kanssa. Mukana oli muun muassa Esa Eloranta (kuvassa). Laatta kuusen juurelta on hävinnyt.

Johanna Eloranta

Comments