Kauhava

Tervehdys!
 
Vallan mukava ajatus kerätä tietoja  vuoden 1967 Itsenäisyyden kuusien tarinoista.
 
Meillä on silloin juhlavuonna kasvamaan pantu kuusi omakotitalomme tontilla Kauhavan Ritvankujalla. Siitä on kasvanut varsinainen mahtikuusi, ympärysmitta noin metrin korkeudelta 285 senttiä ja korkeuttakin komeasti. Erikoiseksi puun tekee se, että noin metrin korkeudelta puu on haarautunut kolmeksi, nykyisin paksuiksi haaroiksi. Puu on edelleen elinvoimainen,  paljon käpyjä tuottava, ja tarjonnut paitsi suojaa linnuille, myös hyviä pesäpaikkoja niille, viime vuosina tosin pääasiassa räkättirastaille. Puun juurella on alkuperäinen laatta, jossa on kerrottu sen olevan itsenäisyyden kuusi.   -  Vaikka talomme seinästä kuuseen on matkaa yli 10 metriä, kuusi on minulle ollut se kuusi “jonka juurella asunto”, jopa niin, että kun naisväki puutarhurin kanssa neuvotteli monen sortin istutusten laittamisesta kuusen läheisyyteen, vastustin vanhan ukkotuomarin itsepäisyydellä suunnitelmia niin, että kuusella on edelleenkin nurmikko ympärillään, eikä istutuksia läheisyydessä.
 
Kuusta emme ole itse istuttaneet, vaan sen on tehnyt talon vuonna 1963 rakennuttanut silloinen lukion  rehtorimme ja hänen vaimonsa. Rehtori lähti täältä Olympiakomitean pääsihteerin komeaan virkaan. Vaimoni kanssa ostimme talon vuonna 1979.
 
Hyvää Joulunalusaikaa!
 
Reijo ja Ritva HeinonenYksi kuusi kasvaa enoni Martti Pernaan pihamaalla. Isoisäni J.O. Pernaan istutti kuusen aikoinaan ja kertoi sen varjossa lasten lapsilleen monta tarinaa menneiltä vuosilta. Kuusi löytyy osoitteesta Poomintie 38, Kauhava. Terveisin Ari Puro-Aho P.S. Jos jollain on "ylimääräinen" kyltti, olisi enoni kiinnostunut ostamaan uuden, koska alkuperäinen on voisin saatossa hävinnyt.
Comments