Töysä

Tiedän täältä Töysästä (osa Alavutta 2013 alkaen) ainakin kaksi itsenäisyyden kuusta. Toinen on Hakojärven koulun pihassa, Kylätalon oven edessä. Yksi ystäväni muistaa, kuinka hän koulutyttönä seisoi airuena, kun se istutettiin koulun entiseen puutarhaan. Omana kouluaikanani kuusi oli jo aikamoinen, mutten muista kenenkään kiipeilleen siinä.
Kun Kylätaloa 1990-luvulla rakennettiin koulun jatkeeksi, oli puhetta, että kuusi pitää kaataa tieltä pois. Vastustus kuitenkin oli kova, koska monet (minä muiden muassa) muistivat kuusen juurella olleen kuparikyltin, joka oli hävinnyt jo ajat sitten. Niin kuusi sai jäädä pystyyn ja nyt se toimii kylän yhteisenä joulupuuna. Aika muhkea ja tasaoksainen se onkin. Alaoksia on jouduttu vähän karsimaan ja tänä vuonna se saa uudet sähkökynttilät.
Toinen itsenäisyydenkuusi on Töysän hautausmaalla, sankarihaudan kupeella. Sen alla oleva kyltti oli tallella vielä muutama vuosi sitten, kun tein opasta Töysän kirkosta ja merkitsin sen piirtämääni hautausmaan karttaan yhdeksi kohteeksi. Pian sen jälkeen kuusen alaoksia karsittiin ja kyltti katosi. Toivottavasti se on seurakunnan hallussa. Kuusi voi hyvin, on korkea, tasainen ja tuuhea.

Anne Hiipakka
Hakojärvi, Alavus
Comments