Kotikuusia 1967‎ > ‎Etelä-Savo‎ > ‎

Hirvensalmi

Olin 1967 Hirvensalmella Suur-Savossa myyjänä. Siinä myytiin juuri näitä kuusia ja olin aktiiviinen myyjä.  Oman kuuseni istutin Hirvensalmen Vahvamäkeen 13.5.1967. Täytin sinä päivänä 18 vuotta.  Sattumalta mökkini nimikin on Kuusikko.  Kuusi on edelleen pystyssä, mutta laatta hävinnyt. Kuvaa minulla ei ole tähän lähettää.

Timo Marttinen

Santalan kotikuusen tarina

Aarne ja Anni Tuukkanen rakennuttivat Rajarannantie 7 osoitteeseen  omakotitalon, joka valmistui 1963. Talon taakse he istuttivat kotikuusen 1967,  jolloin Suomi oli ollut 50 vuotta itsenäinen. Kotikuusi merkittiin puun juurelle  laitettavalla metallilaatalla, jossa on tuo istutusvuosi merkkinä.  Kuusi kasvoi niin suureksi, että se alkoi kärsiä tilanahtaudesta. Oksat ulottuivat jo seinään ja hakkasivat peltikattoa. Vuonna 2004 keväällä jouduttiin kotikuusi kaatamaan peruskorjauksen ja laajennuksen tieltä. Metallilaatan laitoimme talteen. Ajatuksemme oli antaa se koulukeskukselle siellä olevan kotikuusen merkiksi. Kun luin lehdestä, että kyseinen kotikuusi onkin  kaadettu, päätimme toimittaa laatan Hirvensalmelaisen toimitukseen,  jossa voidaan harkita merkille jatkokäyttöä. 

Hirvensalmella 06.01.2015 
Pirjo ja Seppo Kuitunen 
Santalan nykyiset omistajat


Hirvensalmen kirkonkylä

 

Otto Kapanen (1893-1968) ja Helpi Kapanen (1894-1979) rakensivat 1950-luvulla uuden talon tontille, jonka naapureita olivat Suur-Savon kauppa ja hautausmaa. Oman Kotikuusensa Otto istutti 1967 pihanurmikolle talon ja tervaleppäkujan väliin. Puuta kutsuttiin Itsenäisyyden kuuseksi.

 

Vuoden 1967 kuvassa ovat vastaistutetun kuusentaimen luona Otto Kapanen ja hänen molemmat lastenlapsensa Jussi Kapanen ja Esa Hokkanen. Vuoden 2011 kuvassa näkyy, kuinka mahtavaksi kuusi on vuosikymmenien aikana kasvanut.

 

Jussi Kapanen
Comments