Kotikuusia 1967‎ > ‎Keski-Pohjanmaa‎ > ‎

Kokkola

Tullinmäki

Kyseessä on 50v itsenäisen Suomen juhlakuusi 1967. Olin 11-vuotias, kun isäni Ahto Järvi, joka on käynyt Suomen sodat (Talvisota, Jatkosota) tuli kotiin pienen kuusentaimen kanssa ja sanoi, että tämän kuusen alla kasvaa sukupolvi jonka ei tarvitse toivottavasti enää sotaa kokea. 

Kun kuusi sitten istutettiin pihallemme leikkimökkimme viereen, oli sen varjeleminen joskus hankalaa ja taisipa se saada joitain kolhujakin, kun lapsena 
leikimme leikkimökkimme ympärillä. Kun kuusi oli nelivuotias, moponi kaatui sen päälle, jolloin jouduin suoristelemaan sen oksia ettei isäni huomaisi vahinkoa. Suurin tuho kuuselle meinasi kuitenkin käydä joskus 1970-luvun alkupuolella, kun meillä oli silloin lemmikkinä musta sarviaan kasvattava pässi, jonka teki mieli puskea kuusta ja pureskella sen tuoreita kasvustoja. Tapahtuihan kuusen ympärillä kaikkea muutakin, mutta ne ovat taas eri juttuja.
 
Kuusi kasvaa vieläkin Kokkolassa Tullinmäellä Kesätiellä, vaikka asukkaat ovat vaihtuneet uusiin jo muutamaan otteeseen.

Jukka Järvi
1.7. 2016


Hakalahti

Tällainen kotikuusi löytyy Kokkolasta, Hakalahdesta äitini pihalta. Istutushistoria ei tiedossa, olemme asuneet ko. tontilla n. 15 vuotta.

Ida SmolanderComments