Kotikuusia 1967‎ > ‎Kymenlaakso‎ > ‎

Iitti

Säyhtee


Keväällä ostettiin talo Iitin Säyhteeltä ja meidän pihassa moinen kasvaa kotikuusi. Sen enempää tarinaa en osaa kertoa, koska vasta pari viikkoa sitten kuusen juurelta laatta löydettiin ja muutama kuukausi vasta täällä asusteltu

Tiia HerralaKonttila
Iitti, Konttilan ko
titalouskoulun pihalla on vuosi ennen koulun lakkauttamista istutettu Kotikuusi. Rakennuksessa toimi 1980-luvulla, taiteilija Osmi Nyströmin galleria ja taideateljee. Koulu on 1900-luvun alussa rakennettu kyläkouluksi ja siitä on valmistunut mm Iitin murteen tallentaja, maisteri Aino Valli. Nykyisin kesäasuntona toimivan koulun, kauniissa puutarhassa kuusi näyttää kasvaneen hyvin.
Itsenäisyyden juhlakuusia 
Iitissä toistakymmentä
 
Kysely Iitinseudussa, Pohjois-Kymenlaakson paikallislehdessä joulun alla paljasti Iitistä kolmetoista Itsenäisyyden juhlakuusta vuodelta 1967. Monen juurella oli vielä kuparilaattakin tallella. 
Kaikki ovat yli 20-metrisiä ja osa kaksihaaraisia.

Iitin ja Jaalan paikallismurheessa sana murha merkitsee suurta. 
Parin vuoden päästä Suomen itsenäisyyden 100 vuoden kunniaksi on hankkeilla etsiä “Iitin murhin juhlakuusi”. Samalla pidetään kuparilaattojen kiillotustalkoot ja murhin kuusi saa juhlavalaistuksen joulukuun 6.2017., kertoo kylillä sitkeä huhupuhe.

Antti Pullinen

Kotikuusi osoitteessa Pajakallionkuja 27
Comments