Kotikuusia 1967‎ > ‎Kymenlaakso‎ > ‎

Kausala

Evakot uudistavat kaatotuomion saaneen kotikuusen Suomenniemellä

Kun nyt tulee kuluneeksi 75 vuotta talvisodan joulusta, päättivät Suomenniemen Särkän talon evakot käydä tervehtimässä joulun 1939 isäntäväkeään nyt talvipimeiden lähestyessä. Niinpä autoon pakattiin 100 neliön suuruisen tuvan seinälle tuleva evakkojen kiitoslaatta ja muistopuiksi oman vuoden 1967 kotikuusen parin vaaksanpituisia poikasia, vankkoja kuusentaimia. Neljä neljän evakkopuun muistoksi ja yksi isäntäperheelle kiitokseksi.

- Nämähän ovat mainiot lahjat, sanoi Antti Särkkä, talon nykyinen isäntä. –Vanha vuoden 1967 kotikuusi on pakko kaataa, se on kaksihaarainen ja haarakohdasta pahasti laho. Kaatuessaan se yli 25 metrisenä vahingoittaisi viereisen päärakennuksen kaattoa ja miksei seinääkin, Antti sanoi.

Niin laatta ruuvattiin seinään, adressi ojennettiin ja kaksi Anttia, nykyisäntä ja 1939 vasta nelivuotias evakko Antti Pullinen Viipurin maalaiskunnan Ylivedeltä istuttivat viisi taimea nyt hieman kauemmaksi päärakennuksesta.

Antti Pullisen mieleen olivat jääneet rekiajelut vaikkapa Suomenniemen kauniille kirkolle.-Pihassa oli mm. kuuluisa ori Eri-Aaroni, jota me alle kymmenvuotiaat neljän perheen 11 villiä kakaraa emme yhtään pelänneet – ja vauhtia riitti, olihan Eri-Aaroni ensimmäinen Suomen hevonen, joka alitti kolme minuuttia kahdella kilometrillä.

Ja syvälle mieleen kaivertui erityisesti se kauhu ja tarttui itku, kun Lahden aaloilta katkesi radion lähetys. Kyläkunnan naiset tapasivat tulla kutomaan miehilleen rintamalle villasukkia, käsineitä ja kypärän alle tulevia lämmikkeitä. Erityisesti uutislähetyksiä tultiin kuuntelemaan Desanttivaaraa pelättiin ja varttuneen ikäiset suojeluskuntalaiset saattoivat naisia yön pimeydessä kivääri selässä. Viholliseen ylitettyä Viipurinlahden jäät yli-ikäisetkin suojeluskuntalaiset hälytettiin rintamalle.
- Onks ne jo Lahes, onko? Tätä kysyttiin, ja vasta viikon parin päästä Lahden aalloilta alkoivat tutut äänet kuulua.
Viipurin aseman lähetykset olivat olivat olleet kovasti häirittyjä, Tiltut olivat välihuutoineen asialla.

Kirjoitti pian 80-vuotias Antti Pullinen, Kausala

P.S. 
Tiedoksi, että Iitin kunnan Kausalan kylässä on valtavia vuoden kuusia mm. vanhan kunnantalon edessä
kirjaston lähellä päiväkoti Vaahteran pihassa ja kirjoittajan kotona Iitintie 22 Kausalassa. Panen paikallislehteen Iitinseutuun  tiedustelun itsenäisyyden kuusista mm. Iitin koulujen pihoissa.
Comments