Kotikuusia 1967‎ > ‎Lappi‎ > ‎

Ranua

Putkivaara

Tällainen kotikuusi löytyy yllä mainitusta paikasta, muistan kun tämä istutettiin, muistini mukaan maksoi 5 markkaa.

Reijo Vaarala
Saukkojärvi

Tänään 25.11.  2014 tuli puhelu Ranuan Saukkojärveltä. Esa Saukko oli lukenut etsintäkuulutuksen Maaseudun tulevaisuudesta. Hän kertoi hankkineensa kotikuusen kuparilaattoineen v. 1967 Ranuan osuuskaupasta. Hyvin on kasvanut ja laattakin on tallella. Esa oli laskenut kuusen tilavuudeksi 0,76 kiintokuutiometriä.

Simojärvi

Suomen 50-vuoden itsenäisyyden kunniaksi vuonna 1967 istutettu kuusi löytyy lapsuudenkodistani Ranuan Simojärveltä Sääskilahden kylästä Hietalan pihasta. Isäni Kalle Sääskilahti toi kuusen taimen ja veljeni Matti istutti sen. Muistan oikein hyvin puun juurella olleen laatan,  mutta se on sitemmin vuosien saatossa joutunut hukkaan. Puu on todella komea, kuten kuvasta näkee! Oksien keltaisuus johtuu siitepölystä, puu ei todellakaan ole "sairas". Nykyisin Hietalan isäntänä on vanhin veljeni.

Sirkka Niemelä
Ranuan Simojärvellä kasvaa yksi Suomen kotikuusista,  Korteenperällä Rantala-nimisessä talossa, jonka omistaa Rauno ja Sirkka Salmela. Rantala on sisarusten kotipaikka ja toimii nyt vapaa-ajanasuntona.

Tämä Kotikuusi kuuluu varmaankin pienimpiin kotikuusiin Suomessa. Se on kokenut "kovia" niin säiden kuin jänistenkin puolesta. 1960-70- luvuilla jänikset kävi syömässä kuusen latvan useina vuosina peräkkäin. Kuusi oli kuitenkin sitkeää laatua ja selvisi jänisten käsittelystä. Nyt kuusi on kasvanut jo jonkin mittaiseksi, mutta ei ole Kalevan Kotikuusi-jutussa olleen kuusen veroinen lainkaan. Tämä kuusi ei ole istutettu lähelle rakennusta, joten sen puolesta kuusi voisi kasvaa vaikka kuinka paljon.

Terveisin Sirpa Salmela


Ranuan kirkonkylä

Kuvassa oleva vuonna 1967 istutettu kotikuusi löytyy Ranuan kirkonkylältä Kirkkotieltä. Sotainvalidi-isämme osti kuusen paikallisesta Osuuskaupasta. Kotikuusen istuttaminen oli tärkeä ja mielenpainuva tapahtuma, johon koko 6-henkinen perheemme osallistui. Harmiksemme kotikuusi vahingoittui heti istutusta seuranneena vuonna, kun pihallamme käynyt traktori ajoi sen päälle. Kotikuusi oli kuitenkin sitkeä ja 50-vuoden aikana kotikuusi on kasvanut komeaksi kaksilatvaiseksi puuksi.

19.1. 2017  / Maire Petäjäjärvi


Comments