Kotikuusia 1967‎ > ‎Päijät-Häme‎ > ‎

AsikkalaSOK:n myymälästä Kalkkisista ostettu kuusentaimi, jonka veljeni Ossi Mattila 19-vuotiaana nuorena miehenä istutti lapsuudenkotimme pihapiiriin tien viereen. Kuusi on edelleen voimissaan, mutta tienpuoliset alaoksat ovat kärsineet ohi ajavista korkeista ajoneuvoista. Kuusen juurella on kyltti: "Kotikuusi. istutettu vuonna 1967, jolloin Suomi oli ollut 50 vuotta itsenäisenä valtakuntana". Tilan omistaa nykyisin Liisa Kainulainen (o.s. Mattila) puolisonsa kanssa.
Liisa Kainulainen


Tämä istutettiin Asikkalan Kalkkisiin Ylä-Hokkalaan.

Auli VaaralaTässä on kotikuusen kuva Päijät-Hämeestä, eli Asikkalan Iso-Äiniön kylältä.

Kuusen istutti Johan Einar Paavola (s.1886, k.1974). Kuusi on kasvanut komeasti vuodesta 1967 lähtien Kallio-Paavolaan johtavan kotitien laidalla ja nähnyt näiden vuosikymmenien aikana tapahtuneet maaseudun muutokset. 

60-luvulla kuusen viereisellä pellolla laidunsivat lehmät. Heinät ja viljat kuivattiin seipäillä. 70-luvulla alkoi koneellistuminen. Leikkuupuimuri ilmaantui syksyisin puksuttamaan kuusen ympärille ja heinät alettiin paalata. Lehmät kuusen lähistöltä hävisivät 90-luvulle tultaessa. Nyt syksyisin korjataan kuusen lähistöltä sokerijuurikasta.

Kuvassa kuusen juurella seisovat Einarin veljen lapsenlapsenlapset Linnea Ida Maria Johansson ja Ida Veera Aurora Paavola. 

Ida asuu Iso-Äiniöllä ja koulumatka on yhtä pitkä kuin isoisän isällä, mutta pidempi kuin isoisällä ja isällä. Lapset ovat Iso-Äiniöltä vähentyneet ja 1930-luvulla rakennettu lähikoulu, jota isoisä ja isä kävivät on lakkautettu. Linnea matkustaa Uudeltamaalta iso-vanhempia ja serkkuaan Iso-Äiniölle tapaamaan monen muun ikäisensä lailla. Uudenmaan kaupunkien hiekoitetuilla kaduilla ei potkukelkkailu suju samaan tapaan kuin kotikuusen ympäristössä Iso-Äiniöllä.

Soili Paavola

SUIVAN KOULU


Suivan koulun pihapiiriin Asikkalan Kalkkisissa 1967 istutetun nuoren kuusen latva oli kyläläisten kertoman mukaan katkennut ja viereen on istutettu uusi puu. Kuusi on kuitenkin jatkanut kasvuaan kaksihaaraisena ja on nyt noin 20 metrin korkuinen.

Koulun toiminta on loppunut jo kauan sitten ja kiinteistöllä on sittemmin ollut useita omistajia. Kyläläisiltä saadun vinkin perusteella etsin istutuksesta kertovaa laattaa ja lopulta se löytyikin karikkeeseen peittyneenä - sattumalta.

Kuvissa Suivan koulu nyt, kaksihaarainen kotikuusi ja istutuksesta kertova kuparilaatta.

Mikko Ketonen
Comments