Kotikuusia 1967‎ > ‎Päijät-Häme‎ > ‎

AsikkalaSOK:n myymälästä Kalkkisista ostettu kuusentaimi, jonka veljeni Ossi Mattila 19-vuotiaana nuorena miehenä istutti lapsuudenkotimme pihapiiriin tien viereen. Kuusi on edelleen voimissaan, mutta tienpuoliset alaoksat ovat kärsineet ohi ajavista korkeista ajoneuvoista. Kuusen juurella on kyltti: "Kotikuusi. istutettu vuonna 1967, jolloin Suomi oli ollut 50 vuotta itsenäisenä valtakuntana". Tilan omistaa nykyisin Liisa Kainulainen (o.s. Mattila) puolisonsa kanssa.
Liisa Kainulainen


Tämä istutettiin Asikkalan Kalkkisiin Ylä-Hokkalaan.

Auli VaaralaTässä on kotikuusen kuva Päijät-Hämeestä, eli Asikkalan Iso-Äiniön kylältä.

Kuusen istutti Johan Einar Paavola (s.1886, k.1974). Kuusi on kasvanut komeasti vuodesta 1967 lähtien Kallio-Paavolaan johtavan kotitien laidalla ja nähnyt näiden vuosikymmenien aikana tapahtuneet maaseudun muutokset. 

60-luvulla kuusen viereisellä pellolla laidunsivat lehmät. Heinät ja viljat kuivattiin seipäillä. 70-luvulla alkoi koneellistuminen. Leikkuupuimuri ilmaantui syksyisin puksuttamaan kuusen ympärille ja heinät alettiin paalata. Lehmät kuusen lähistöltä hävisivät 90-luvulle tultaessa. Nyt syksyisin korjataan kuusen lähistöltä sokerijuurikasta.

Kuvassa kuusen juurella seisovat Einarin veljen lapsenlapsenlapset Linnea Ida Maria Johansson ja Ida Veera Aurora Paavola. 

Ida asuu Iso-Äiniöllä ja koulumatka on yhtä pitkä kuin isoisän isällä, mutta pidempi kuin isoisällä ja isällä. Lapset ovat Iso-Äiniöltä vähentyneet ja 1930-luvulla rakennettu lähikoulu, jota isoisä ja isä kävivät on lakkautettu. Linnea matkustaa Uudeltamaalta iso-vanhempia ja serkkuaan Iso-Äiniölle tapaamaan monen muun ikäisensä lailla. Uudenmaan kaupunkien hiekoitetuilla kaduilla ei potkukelkkailu suju samaan tapaan kuin kotikuusen ympäristössä Iso-Äiniöllä.

tSoili PaavolaComments