Kotikuusia 1967‎ > ‎Pohjois-Karjala‎ > ‎

Eno

ENO - KUUSIJÄRVI.

Olen pitkään työskennellyt metsäneuvojana Metsänhoitoyhdistyksessä Enossa ja muistui mieleen,että kerran olen tuommoiseen törmännyt.

Noin kymmenen vuotta sitten metsänleimausreissulla harvennushakkuukuviolla tuommoinen tuli vastaan. Metsänomistaja oli ostanut tilan Lappeenrantalaiselta metsänhoitajalta,joka ilmeisesti lienee istuttanut kotikuusen.Kuusi huomioitiin ja säästettiin hakkuussa.

Kävin eilen 31.10 sattumalta hakkuuta valvoessani puolen kilometrin päässä kotikuusesta ja välähti mieleen,että vieläkö kuusi on voimissaan.Kuusi löytyikin muistikuvan perusteella helposti ja kuparilaattakin oli tallella.Merkkasin puun “Suojele-säästä”-nauhalla.Kuusi näytti kaikin puolin hyväkuntoiselta.

Nykyisin metsän omistaa tuon kymmenen vuoden takaisen omistajan poika vaimoineen ja en tiedä,onko heillä tietoakaan tuosta kotikuusesta.Siinä lähellä puolen kilometrin päässä on muutakin kiinnostavaa mm. ilmeisesti maailman pohjoisin serbiankuusimetsikkö.

Eero Pelkonen

Revonkylä

Tämä kotikuusi löytyyy vanhempieni kotipihasta Pirilänvaaralta. Sen istutti Uuno Pirinen. Kuusen juurelta kyltti on hävinnyt vuosien saatossa. Latva on kärsinyt vuosia sitten tapahtuneessa ampumatapauksessa... Isäni ampui räkättirastaita puun latvasta 70-luvulla ja kuusi vaurioitui. Nyt se kasvaa monilatvaisena.

Jarkko PirinenOlin neljännellä luokalla Revonkylän kansakoulussa istuttamassa kolmea kotikuusta koulun takapihalle, kuusien juurella on vielä kotikuusikyltti tallella. Mukana istuttamassa oli Pyörnilän opettajapariskunta ja koulun johtokunnan jäseniä koululaisten kanssa. Voitin myös jonkun kirjoituskilpailun itsenäisyyteen liittyen samassa tapahtumassa kaikkien enon koululaisten kesken. Ainekirjoitus ei ole minulla tallessa.

Harri Pirinen


 
Comments