Kotikuusia 1967‎ > ‎Pohjois-Karjala‎ > ‎

Kitee
PuhosKiteellä, Puhoksen kylässä on kotikuusi Puhoksen seurojentalon nurkalla. Löysin kotikuusen, kun laitoimme koulun suunnistusrasteja alueelle. En ole Facebookissa, joten tätä kautta nyt kuusesta ilmoittelen, jos tieto johonkin kiinnostuneille kantautuisi.

Terveisin

Jaana Haverinen

luokanopettaja

Tämä kuusi löytyy Kiteeltä osoitteesta Kiteentie 42. Kuusella on jo korkeutta ja leveyttä reilusti, kuten kuvista näkyy. Alla on myös kuva kuusen istutustalkoista vuodelta 1967. Kuusen istutti Viljo Salmelainen perheineen. Kuusta ihailee vieläkin päivittäin kuvassa näkyvä Irja Salmelainen, 91 v. Alkuperäinen itsenäisyyden kuusi ja Viljo Salmelainen ovat samaa vuosikertaa 1917.

Kirsi Salmelainen

MULJULA


Hei,


meidän Kotikuusi 1967 on istutettu Kiteen Muljulan kylälle Anttilan tilalle.  Kuusentaimia jaettiin Kiteen Osuuskaupan Muljulan myymälässä.  Istuttajana oli kotitilallaan Martti Hiltunen.  Tällä hetkellä tila on hänen omistuksessaan.

Kuusi on hyvissä voimissa, salama tosin on iskenyt siihen jossain vaiheessa.  Käpyjäkin tuottaa.  Rungon vahvuus on noin 40 cm.

Kuvia laatasta, kuusesta ja sen istuttajasta.

Terveisin Martti HiltunenPOTOSKAVAARA

Oikeassa reunassa. Kiteellä Potoskavaaran koulun pihalla oppilaiden istuttamana.
Leena Ojala


SÄYNEJÄRVI

Aune Myyry Kiteeltä, osti kotikuusen ja laatan Säynejärven osuuskaupalta, jossa kauppiaana toimi silloin Toivo Miettinen. Aune istutti kuusen omaan pihapiiriinsä, jossa kuusi kasvaa kauniisti vieläkin. Kuusi on säilynyt vahingoittumattomana kaikki nämä vuodet. Laatta on merkkinä kuusen juurella. 

Anni Saarinen


NÄRSÄKKÄLÄ

Tämä kuusi kasvaa Kiteen Närsäkkälässä Hepomäentiellä. Aarne Hirvonen istutti kuusen vuonna 1967 vanhempiensa Vieno ja Arvi Hirvosen maatilan pihaan. Heinäkuussa 2015 Aarne kuvattiin veljiensä Sulo, Kyösti ja Pauli Hirvosen kanssa kuusen juurella. Vanhan maatilan omistaa nykyään Sulo Hirvosen tytär Anu Lastumäki, jonka perheelle tila toimii kesäkotina ja vapaa-ajan asuntona.LAHDENTIE


Kiteen Taipaleella Lahdentien varressa lapsuudenkotini pihalla kasvaa kuusi -67. Laattakin lienee vielä siellä, hapettuneena. Kuva on heinäkuulta 2015.

Pekka Ylhäinen (eri Pekka kuin Annaleena Ylhäisen kertomuksessa)

TURKINSILTA


Hei,

kotipihallani Kiteen Turkinsillassa on kotikuusi. Asiasta oli juttu paikallislehdessä Koti-Karjalassa 3.10.2015.. Kuusen on istuttanut setäni Niilo Ylhäinen. Kuusi kasvaa keskellä pihaa. Vieressä oli vielä vuosi sitten suuri vaahtera, joka kaadettiin syyskuussa 2014. Liitteenä myös kuvia vuosien varrelta, v 1975 –kuvassa kuusi on vielä pienehkö taimi. Kuvassa on setäni Pekka Ylhäinen ja kaksi veljeäni Matti (Pekan sylissä) sekä Heikki Ylhäinen. Sinä vuonna rakennettiin uutta päärakennusta, ja kuusentaimi oli rakennustarvikkeiden keskellä. 1980-luvulla kuusessa pidettiin jouluvaloja. 2000-luvulla kuusi oli jo jättimäinen ja hallitsee yhä koko pihaa. Kuvia saa käyttää vapaasti.

 

yst terv Annaleena Ylhäinen


Comments