Kotikuusia 1967‎ > ‎Pohjois-Karjala‎ > ‎

Lieksa

Lieksan museo

Kotikuusi (1967)  Pielisen museon pihalla Virsuvaaran vieressä. Kuusi onkin kasvanut komeaksi.
19.5. 2016

Katri Tolonen, amanuenssi
























Kelvä

Ohessa kotikuusi Kelvältä, Lieksasta. Talo on Sippola ja isäntä kuusen juurella Matti Ryynänen. Hän muistaa, kun kuusi istutettiin. Matti on nyt 70-vuotias ja asustaa edelleen tilalla.
Aira Roivainen

























Kuvan kuusi sijaitsee Lieksassa os. Märäjälahdentie 19 81720 Lieksa. Koordinaatit: N 63°`16´ 154´´ E 30° 04´ 510´´ Paikka on entinen Pohjois-Karjalan Emäntäkoulun, myöhemmin Lieksan kotitalous- ja sosiaalialan oppilaitos ja Pohjois-Karjalan Ammattiopiston alue. Nykyisin kiinteistö on yksityisomistuksessa.

Olin oppilaitoksen palveluksessa tilanhoitajana v.1982 – 1994. Vielä 1980-luvun puolivälin tienoilla kuusen juurella oli tallella varrellinen kuparilaatta tekstillä ”Kotikuusi istutettu vuonna 1967, jolloin Suomi oli ollut 50 vuotta itsenäisenä valtakuntana.” Laatta on myöhemmin kadonnut.

Kuusella on mittaa hiukan alle 20 metriä. Läpimitta tyveltä on n.35 senttiä. Puu on hyvin oksainen heti alhaalta lähtien. Oksaisuus johtunee varsin rehevästä ja valoisasta kasvupaikasta koulun takapihan reunalla. Toivottavasti kuusi kestää Märäjälahdelta (Pieliseltä) puhaltavat tuulet jatkossakin.

Oma lapsuudenaikainen muistikuvani ko. kuusiin liittyy kansakouluaikaani. Olin tuolloin 8-vuotias (v.1967) juuri toisen luokan aloittanut koululainen. Kyläkoulullani Kuhmon Koskenmäen kansakoululle istutettiin syksyllä ”Itsenäisyyden kuusi”. Tapahtumaa oli seuraamassa kaikki koulun 40 oppilasta. Istuttajina olivat yläluokkien pojat opettaja Pekka Harjunpään johdolla. Tätä kuusta olen viimeksi käynyt katsomassa liki 40 vuotta sitten. Vieläkö lienee pystyssä? Kyseinen koulu on lopettanut toimintansa aikoja sitten.

Matti Komulainen, kiinteistötyönjohtaja



PANKAKOSKI

Mitä opettajan poika teki itsenäisyyspäivän kuuselle Pankakoskella syksyllä 1967?

Vuonna 1967 istutettiin itsenäisyyspäivän kuusi myös Pankakosken koululle silloisessa Pielisjärven pitäjässä, nykyisin Lieksassa. Oletan kuusen olleen etsintäkuulutettuja SOK:n kotikuusia.

Syksyllä 1967 olin viisivuotias. Asuimme koulun pihapiirissä, sillä molemmat vanhempani, Ilma ja Eino Kainulainen olivat koulun opettajia. Olin nähnyt, kun isäni ja isoveljeni olivat istuttaneet puita, ja se näytti olevan niin kiinnostavaa hommaa, että minäkin halusin kokeilla. Pulmana oli, että istutettavaa ei ollut. Onneksi koulun lähellä oli metsää, josta löytyi vaikka kuinka paljon taimia. Mutta eivät ne suostuneet nousemaan maasta viisivuotiaan voimin.

Sitten löytyi koulun pihalta sopiva kuusentaimi. Se lähti helposti irti maasta. Sen ympärillä ollut aita ei tietenkään nuortamiestä pidätellyt. Olin juuri lähdössä saaliini kanssa istuttamaan puuta haluamaani paikkaan, kun koko koulu ryntäsi pihalle johtajaopettaja Matti Niemen johdolla. Muistan saaneeni kunnon läksytyksen, jota eräs silminnäkijä kuvasi myöhemmin sanoilla . ”Italialainen näytelmä”. Minä ihmettelin vilpittömästi saamaani ripitystä, mutta onnekseni vältyin kuitenkin selkäsaunalta kotona. Minä olin ymmärtämätön ja siten viaton, mutta jälkikäteen saatan kyllä kuvitella, miltä vanhemmistani tuntui olla tapahtuneen todistajana. Korvat punaisina sitä näytelmää seurattiin. Ja tapahtuneesta riitti kyllä puhumista pitkäksi aikaa, monessa perheessä irtosi monet naurut, kun muisteltiin, mitä opettajan poika teki itsenäisyyspäivän kuuselle Pankakoskella syksyllä 1967.

Mitä sitten tapahtui kovaonniselle Pankakosken koulun itsenäisyyspäivän kuuselle? Sitä yritettiin istuttaa uudestaan, mutta eipä se enää lähtenyt kasvamaan. Näin ollen sitä ei ole enää, vaan ei ole enää Pankakosken kouluakaan, tai onhan vielä toistaiseksi rappiokunnossa olevat seinät, mutta nekin varmaan kohta puretaan uuden omistajan toimesta, joka osti koulun yhdellä eurolla.

Jari Kainulainen, pastori, Kontiolahti


KYLÄNLAHTI

Tosin kilpeä ei ole, istutettu esimerkin innoittamana omasta taimesta.
Ari S.


RANTALA

Lieksasta löytyy useita kotikuusia. Ainontiellä ( Ainontie1,3,4 ) Rantalassa on kolmella tontilla. Muistan, kun ne istutettiin. Kilpiä en löytänyt. Myös Aholantiellä oletan olevan yhtaikaa istutettu. Mähköllä myös.

Seija Saarelainen



AinontieMuistan noitten kuusien istuttamisen. Niitä istutettiin kaksi. 

Vasemmalla: 
Toinen on latvuksesta katkennut, eikä saanut elintilaa rinnalleen kasvaneitten pistokkaiden takia.















 Aholantie
























VAARANIEMI

Olin 30 vuotta vanha Vaaraniemen Savelan poika. Maamme Itsenäisyyden 50 vuoden kunniaksi istutettiin kotikuusia vuonna 1967. Minäkin arvelin, pitää minunkin istuttaa Juhlavuoden kuusi. Tulin lähiniityltä töistä polkua pitkin kotiin, polun varrella mättäällä kasvoi kuusen taimi. Nostin taimen irti maasta. Toin kotia, laitoin kasvamaan. Kuusi kasvaa hyvin, tosin ilman muistolaattaa.

Simo Tukiainen 







Comments