Nivala

Karvoskylä

Talomme taakse noin kolmen metrin päähän seinästä (aivan liian lähelle) on istutettu neljä kuusta kyseisenä vuonna 1967. Yksi piti kaataa, koska oksat ylettyivät jo korkean katon ylle.

Kolmesta kuusesta etelän puoleinen on jo melkein tukkipuun kokoinen, toiset kaksi ovat jääneet sen varjoon, joten kasvupaikka on tässäkin tapauksessa merkinnyt paljon. Peltilaatta on katkennut varrestaan, mutta se pitäisi olla tallessa.

Hannu Keskisarja

Ojanperä

Nivalan Ojanperällä Yliojankoulu ( kuva Kalevi Syrjälä )Evakkomatkamme Karjalasta päättyi Nivalaan, jonne muutti suuri osa Soanlahden asukkaista. Suomen 50-vuotispäivän kunniaksi istutettiin kotikuusi pihalleni. Muistolaatta on pihalta hävinnyt. SOK on myynyt näitä kotikuusia 30 000 vuonna 1967.

Marja-Liisa Ahti

Kotikuusi
 on ihan ensimmäisiä puita, mitä tontille on istutettu. Pihapiiri ja rakennukset rakennettiin pellolle 1959 -1964. Sen jälkeen on ruvettu istuttamaan puita ja pensaita tontille. Taimi ostettiin paikallisesta SOK Osuuskaupasta, jossa Aake Pelo markkinoi niitä. Olin itse istuttamassa 18-vuotiaana Kotikuusta. Kuusi on kasvanut leveäksi ja siinä on useita latvoja, koska ilmeisesti linnut ovat katkaisseet vuosikasvun useita kertoja. Taimivaiheessa nuori hevonen oli kuusen vieressä köydessä, jolloin se käveli  usein kuusen  yli ajaessaan paarmoja vatsastaan. Jännitti, että kärsiikö kuusi, kun se taipui aivan luokalle, mutta selvisihän se. Iso koivu kuusen vieressä vähän hidasti kasvua, mutta komea kotikuusi on suurin pihapuumme.

Väinö Häkkilä


Kuvat on otettu Nivalan Peräahossa Ahonperän tilalla. Istutuskuvassa vanhempani Esteri ja Matti Peräaho sekä lapionvarressa poika Martti Peräaho. Kuusen näre otettiin omasta metsästä istutettiin talon taakse, jossa se kasvaa edelleen. Myöhemmin talon taakse rakennettiin lisärakennus, joka näkyy nykyisessä kuvassa. Muistolaatta on jäänyt osittain puun sisään. Koivut ovat kasvaneet istuttamatta kuusen viereen. Istutus oli tärkeää isälleni, joka oli sotaveteraani ja äidilleni, joka toimi lottana Nivalassa. Isäni oli syntynyt 1913 ja äiti 1907.

Martti Peräaho


Comments