Kotikuusia 1967‎ > ‎Pohjois-Savo‎ > ‎

Iisalmi

Ylä-Savon ammattiopisto

Hei,

Tässä kuvia Haapaveden ammattikoulun lahjoittamasta kuusesta Ylä-Savon ammattiopistolle, Asevelikatu 4, Iisalmi. Kuusi on hyvissä voimissa ja juhlavalaistaan mm. joulun aikaan. Kuusella on läheinen sijainti oppilaitoksen virallisiin lipputankoihin ja näin juhlaliputusten aikana kuusi on oleellisena osan liputusympäristöä. Yhdessä liitteen kuvassa valtakunnallisen Kuopiossa 2011 järjestetyn Taitaja ammattitaidon SM-kilpailun Taitajavuoden kunniaksi suoritettu lipunnosto.

 

Ystävällisin terveisin

Panu Pöyhtäri

Nerohvirran koulu

Tässä kotikuusi oikealla Nerohvirrankoulun pihalla, ollut siis parhaalla paikalla koulun etupuolella. Laatta on hävinnyt kuusen alta koulun loputtua vuonna 1998 , haluaisin laatan takaisin omalle paikalleen kaikkien kävijöiden iloksi.Takana kasvaa mielestäni tämän puun poikasia, ovat samaa mallia kasvutyyliltään.Kuusi on mahtavan iso ja siinä on paljon käpyjä .Se antaa mukavan suojan metsäneläimille 

Eija Kiiskinen

Nieminen

Kuvan kaksi kuusta kasvavat syntymäkotini pihassa Iisalmessa Nieminen –järven etelärannalla. Oikeanpuoleinen on itsenäisyyden juhlavuoden 1967 kunniaksi istutettu kotikuusi.  Tavallaan sitä on myös vasemmanpuoleinen puu.

 

Osuuskauppa oli silloin Koivulan talossa. Muistan, kun isä tuli kaupalta mukanaan juhlakuusi ja kuparilaatta. Istutimme puun rantasaunalle vievän polun viereen. Taimen kasvuunlähtö oli hyvin kitulias. Jo tainta tuodessaan isä harmitteli juurien kuivuutta. Kun näytti siltä, että juhlataimi ei jaksa pysyä hengissä, käytiin hakemassa maantien takaa verevä metsätaimi ja istutettiin se entisen viereen.  Väli sillä, mistä taimesta juhlakuusi kasvaa. Tärkeintä oli, että meillä sellainen on.

 

Koko perheen ihmeeksi juhlataimi lakkasi juromasta. Saiko maalaisserkun seura etelän puun sisuuntumaan vai tuliko vieruskaverista uutta elämäniloa?

 

Kasvutavasta huomaa puiden erilaisen taustan. Juhlakuusi on puistopuumainen, rakenne on tanakka ja oksat vahvoja ja yläviistoja. Jonain vuonna pakkanen vioitti kärkisilmun ja puusta tuli kaksihaarainen. Paikallinen puu on solakampi, lumisempiin talviin ja kovempiin pakkasiin sopeutunut.

 

Suomen itsenäisyyden alusta saakka eläneet vanhempani näkivät kasvutavassa vertauskuvallisuutta. Eloonjäämiskamppailu heti alussa, suuria ongelmia matkan varrella, mutta yhä hengissä ja verevänä.

 

Rantapolulla on ollut monenlaista kulkijaa. Kuparilaatta on aikojen saatossa hävinnyt, mutta puu pysyy!

Unto Eskelinen

Kotikuusi oikealla puolella, 2015
Comments