Kotikuusia 1967‎ > ‎Pohjois-Savo‎ > ‎

Kuopio

 Hiltulanlahti                 

Tämä kotikuusi  on osoitteessa Hannunpolku, 70870 HILTULANLAHTI, eli Kuopiosta noin 16 km etelään vanhan vitostien varrella. Kuusen ovat istuttaneet Inkeri ja Jussi Savolainen silloin omistamalleen tilalle. Molemmat ovat jo kuolleita ja tilan omistaa nyt Kuopion kaupunki.  Viljelimme vuokraamallamme tilalla mansikkaa ja kuusen kyltti herätti meissä ihmetystä, vaan nyt sekin selvisi Maaseudun Tulevaisuudesta lukemastamme artikkelista.  Kuusen pituus on arvioitavissa oheisesta valokuvasta, peräkärrystä vasemmalla. Tilan nykyinen vuokralainen on Hannu Kosunen.

Terveisin Katri ja Juha Laitinen LeppävirraltaSulkupuro

Kotikuusi sijaitsee Sulkupuron (=Hiltulan) talon entisellä pellolla. Talon silloinen isäntä Yrjö Hiltunen oli Kuopion osuusliikkeen hallintoneuvoston puheenjohtaja ja varmaankin tässä ominaisuudessa kuusi istutettiin heidän tilalleen talon ja vanhan vitostien välissä olevalle pellolle.  (Vitostie 2620, Hiltulanlahti)


Kuvan takana lukee: Itsenäisyyden kuusen istutustilaisuus KOL:n hall.neuv. puh.joht. maanvilj. Yrjö Hiltusen tilalla 10.5.-67. KOL:n edustajat toim.joht. Armas Heinvuo, tarakastajat Luukkonen ja Myöhänen

Kuvassa: Esteri Hiltunen, harjoittelijatyttö (nimi ei muistissa) nuoret emännät Maire ja Terttu Hiltunen, vanha emäntä Ida Hiltunen, tarkastajat Luukkonen ja Myöhänen, lapset Irja Roponen (serkkutyttö) ja Timo Hiltunen (Tertun ja Erkin poika). Istuttamassa vasemmalla Yrjö Hiltunen ja oikealla toim.joht. Heinvuo. Kuvan on ottanut Erkki Hiltunen.

Kuusen kasvettua alkoi Terttu laittaa siihen jouluvalot, jotka loistivat ohikulkeville matkaajille. Jouluvalot olivat silloin harvinainen näky ulkokuusissa. Niinpä valaistu kuusi pääsi Savon Sanomien kuvaankin!
Tämä kuusi on kasvanut avoimella paikalla, ravinteikkaassa maassa. Kuusen pituuden voi arvailla talvisesta kuvasta! Tilan nykyinen omistaja on Olavi Hiltunen.

Katri LaitinenAiraksela, Kuopio (Karttula). Kuusi on istutettu isäni kotitalon pihaan. Komea puu vaikka onkin haarautunut kahtia.

Kirsi HakulinenPajulahti

Kotikuusi Pajulahdella Kuopiossa. Mökki on vaihtanut omistajaa useampaan kertaan, joten istutushistoria ei ole tiedossa.

Hanne Heickell

Comments