Kotikuusia 1967‎ > ‎Pohjois-Savo‎ > ‎

Vesanto

Bongasin Hesarista etsintäkuulutuksen vuonna 1967 istutetuista kotikuusista. Metsänomistajana oli pakko ilmoittaa eräästä kuusesta, joka mielestäni on etsimänne eräs vuoden 1967 kotikuusi. On se sen verran jo komea ja voimissaan. Kiinnitin huomiota ko. kuuseen, kun kuljin lapsuusmaisemissa Google Mapsin avulla.

En tiedä, onko Vesannon kunta, jossa edellä mainittu kuusi sijaitsee, jo reagoinut tiedusteluunne. Mutta tässä haluan kuitenkin osaltani varmistaa, että edelleen voimissaan oleva kuusi tulee tietoonne. Kuusi siis sijaitsee Vesannon kunnassa, vuonna 1990 lakkautetun Nurmelan kansakoulun pihapiirissä (Horonkyläntien ja Hietarannantien risteyksessä). 

Olin pikkupoika, kun isäni ja ko. koulun opettaja istutti kuusen pihapiiriin. Ja muistan myös kuusen juurella olleen laatan, joka saattaisi jopa olla vielä paikoillaan? Muistan ihmetelleeni, miksi tavallinen kuusentaimi istutetaan juuri siihen, mutta silti arvelin sen olevan jotakin tavallista suurempaa. Olihan koulu ko. pienen kylän keskeinen paikka, joten istutuksella täytyy olla oma merkityksensä. Ja kyllä, liittyihän se Suomen itsenäisyyteen,tämä palautui mieleeni Hesarin jutun kautta.

On hienoa, että ko. kuusi on saanut kasvaa rauhassa istutuspaikallaan ja voi hyvin.

Pekka Hirvonen
Mansikkamäki-tontillamme Vesannon Närhilässä on tällainen 23 metrinen "Kotikuusi". Tuottaa hyvin käpyjä ja yritän tänä vuonna idättää siemenistä "perillisen" kuuselle (kuusen ympärillä jo kymmenittäin eri ikäisiä).

Juha Vehniäinen 30.3. 2017Comments