Kotikuusia 1967‎ > ‎Uusimaa‎ > ‎

Lohja

Raija ja Heikki Hultmanin pihassa oleva itsenäisyyden kuusi osoitteessa Kyröniityntiellä Lohjalla. Istuttaja oli 48v Aamu Maininki. Kuva otettu huhtikuussa 2015.

Arvo Seppänen----------------------------------------

Yhdistyksemme seuratalon piha-alueella on v. 1967 istutettu kotikuusi. Laatta on ikävä kyllä kadonnut jonnekin, ehkä lasten leikkien myötä. Istutustapahtumasta otettiin valokuva ja se saattaa vielä jostakin löytyä. Kuusi itsessään ei ole kovinkaan tuuhea, on joutunut taistelemaan kasvutilasta muun kasvuston kanssa, mutta muuten hyvävoimainen.

Ystävällisin terveisin
Marianne Järvenranta pj.
Lieviön pienviljelijäyhdistys ry

----------------------------------------

Tämä kotikuusi kasvaa Ikkalassa (Lohja) lapsuuskotini pihapiirissä. Tuula Viiala
VUODEN 1967 KOTIKUUSI ENTISEN LOHJAN YHTEISKOULUN PIHASSA

Lohjan Yhteiskoulu aloitti lukuvuoden 1964-1965 syyskuun alussa uudessa koulurakennuksessa Lohjan maalaiskunnassa Lohjan asemalla.  Koulun rehtoriksi tuli samaan aikaan Niilo Vehovuori.  Viralliset vihkiäiset pidettiin 31.10.1965.  Vuonna 1967 luokkia koulussa oli kymmenen, oppilaita 348 ja opettajia 24.    Männikön ympäröimän koulun juhlasalin eteläseinustalle istutettiin tuona vuonna Kotikuusi, pieni kuusentaimi, Suomen itsenäisyyden 50. juhlavuoden kunniaksi.

Nyt koulun nimi on Mäntynummen yhtenäiskoulu.  Koulu on laajentunut 1-9 –luokkaiseksi ja sen yhteydessä toimii myös esiluokka.  Pihapiiriin on vuosien myötä rakennettu uusia tiloja.  Koulun yhteydessä on mm. liikuntahalli, nuorisotilat ja kirjasto.  Mäntynummen kirjasto sijaitsee koulun entisessä liikunta- ja juhlasalissa, joka muutama vuosi sitten remontoitiin viihtyisäksi ja valoisaksi, palveluiltaan monipuoliseksi kirjastoksi.

Olen käynyt Lohjan Yhteiskoulua vuosina 1965-1970.  Lauloin monien luokkakavereideni tapaan koulun kuorossa ja se esiintyi myös Kotikuusen istutustilaisuudessa 1967.  Kuoroa johti musiikinopettaja Eino Leppäniemi.  Saatoimme laulaa hänen säveltämänsä ja Ester Lammen sanoittaman kantaatin "Elontie" (ensimmäinen julkinen esitys 31.5.1967) tai osan siitä, mutta mitään muistikuvaa itselläni ei lauletuista lauluista ole. 

Kuusen juurella vuosia ollut kuparilaatta on kadonnut.  Laattaa ei löytynyt enää 1990-luvun lopussa, jolloin etsimme sitä eläkkeellä olleen rehtori Vehovuoren toivomuksesta.  Kotikuusi on nykyään hyvinvoiva täysikasvuinen puu.  Se komistaa Mäntynummen kirjaston sisäänkäyntiä, joka tehtiin entisen liikunta- ja juhlasalin etelänpuoleiselle seinälle.  Kuusta on uhannut piha-alueen muuttuessa ja uusia rakennuksia tai remontteja tehtäessä kaataminenkin, mutta vielä tähän asti on tieto kuusen erityisestä asemasta kulkeutunut asiaa harkinneille ja kuusi on säästynyt.

Ritva Kaukinen

Lähteet:  50 vuotta, Lohjan Yhteiskoulu, Mäntynummen yläaste, Mäntynummen koulu 1962-2012.  Tekijät Heinonen, Hellgren, Järvinen, Koponen, Krogerus ja Pylkkö,  2012.


Mäntynummen kirjaston sisäänkäynnin oikealla puolella seisoo komea itsenäisyyden 50. juhlavuoden kuusi, Kotikuusi.  Kuusi on kuvattu 23.6.2015.


Comments