Kotikuusia 1967‎ > ‎Varsinais-Suomi‎ > ‎

Kustavi

Rahi

Isäni Veli Valtonen istutti kuvien kotikuusen vuonna 1967 äitini Lempi Valtosen vanhan kotipaikan pihalle Kustavin Rahiin. Vanhempani olivat tuolloin töissä Turun Seudun Osuuskaupassa Rymättylässä, jonne puuta ei voitu istuttaa, joten kuusi istutettiin Rahin ohella myös isän kotipaikkaan Taivassaloon. Kustavin puun ympärysmitta on tyvestä n. 185 cm ja pään korkeudella n. 150 cm.

Rahin paikka oli kolme vuotta tyhjillään, ja sinä aikana puu pääsi tuottamaan vierelleen myös jälkikasvua:  pienokainen löytyi terhakkaana heinikon keskeltä noin kahdeksan metrin päässä emopuusta. Taimi täytyy tosin siirtää toiseen paikkaan, koska se on liian lähellä taloa ja peittäisi aikanaan näkymän merelle. Iso kuusi varjostaa kesällä tupaa oivallisesti kaikkein kuumimman ajan. Kallioisessa kasvupaikassaan tuuhea puu on alttiina koville tuulille, mutta on toistaiseksi pitänyt pintansa. Alimmat oksat ovat valitettavasti ränsistyneet ja leikattu pois, osasyynä ollut varmaan juurella kasvanut villiomenapuu.

Asko Valtonen

 Istutimme v. 1967 pihallemme Kustaviin kotikuusen. Se kuoli seuraavan talven aikana eli neulaset ruskettuivat.
Meille lankoni (Pekka Jyränkö) kanssa heräsi silloin epäilys, että nämä taimet oli hankittu jostakin kaukaa halvalla eli niiden provinienssi oli täysin sopimaton Suomen ilmastoon (mukana ollut kuparikilpi oli sentään ilmaston kestävä) . On hyvä, että asiaa nyt tutkitaan, sillä niiden kuusien pitäisi jo olla yli 10 metrisiä.  Olisi hauska nähdä tilastoa niistä kuusista, jos niitä on hengissä säilynyt vai olimmeko me ainoat epäonniset.

Kyösti Tyynilä, Turku
Comments