Kotikuusia 1967‎ > ‎Varsinais-Suomi‎ > ‎

Loimaa

Tervehdys Kojonkulmalta.  Loimaan Kojonkulman koulullakin kyseinen kuusi kasvaa. Koulumme on pieni kyläkoulu (esikoulu sekä 1-6lk), jonka juuret ulottuvat 1880 -luvulle. Nykyiselle paikalle rakennetulla koulurakennuksella on vahva yhteinen historia itsenäisen Suomen kanssa, sillä se on vihitty käyttöön samana päivänä kuin Suomi itsenäistyi 6.12.1917.

Kyselin koulumme entiseltä johtajaopettajalta Eino Vepsältä, kotikuusen istutukseen liittyviä muistoja. Hän kertoi pitäneensä kuusen istuttamista tärkeänä asiana ja oli tilannut taimen laattoineen. Istutustilaisuudessa oli ollut koulun henkilökunta ja oppilaat. Vepsä muisteli pitäneensä puheen itsenäisyyden merkityksestä koko kansalle. Koulun väki toivoi puulle pitkää ikää ja kaikki toivoivat  sen olevan jo suuri puu, kun Suomi täyttää sata vuotta. Hyvin tuo toive on toteutumassa, sillä vaikka vuosikymmeneten kuluessa on koulun pihassa tehty monenlaisia muutostöitä, kaadettu puita esimerkiksi uuden jätevesijärjestelmän tieltä, on kotikuusi saanut kasvaa rauhassa ja kurkottelee jo korkealle. Laatta juurella muistuttaa sen historiasta.

Kirjoitus Maaseudussa sattui juuri hyvään aikaan, sillä kyläkoulussamme on viimeisen vuoden aikana alettu opetuksessa hyödyntämään entistä voimakkaammin ympäröivää maaseutuluontoa. Oppilaat, opettajat ja me vanhemmat olemme  talkoilleet, kohentaen koulun pihaa istuttamalla omena- ja luumupuita, marjapensaita ym. Kotikuusikin on usein vilahdellut keskusteluissamme ja lehtikirjoituksen myötä sen historia aukeni meille vielä paremmin.

Surullinen tosiasia on, että tulevaisuudessa kyläkoulut ovat Suomen maaseudulla entistä harvinaisempia. Me kojonkulmalaiset toivomme kuitenkin sydämestämme, että koulumme saisi jatkaa elinvoimaisena vielä pitkään ja lapset voisivat istuttaa sen vierelle myös Suomen 100-vuotisjuhlakuusen,  samalla juhlistaen oman koulurakennuksensa 100-vuotista taivalta.

Terveisin  Helinä Sosi

__________________________

Meillä kasvaa tämä kuusi talonnurkalta n 20m,nyt jo isona tukkipuun kokoisena,ja kaikinpuolin hyvinvoivana.-70 alkupuolella sen siihen siirsin,kun nykyinen asuintalo valmistui.Kuparilaatta on jo vuosien saatossa kadonnut jonnekin.Äitivainaa sen taimen kylän osuuskaupasta polkupyörän tarakalla haki.Se oli hänellekin tärkeä asia.

Markku Toiviainen

___________________________


Kotikuusi löytyy osoitteesta Lönnrotinkatu 26. Kuusen tyven halkaisija mitta on 9,5 tuumaa. Liitteenä alla kuvat kuusesta sekä juuri kiillotetusta kuparikotikuusilaatasta.

Matti Ketola


---------------------------------------------------Kuva: Yrjö TuominenKotikuusi Loimaan Kesärlässä Lintusuon pihassa

Minna Uusi-Eskola

Kotikuusi sijaitsee Loimaan Kojonperässä.Allaoven kuvan lähettäjä Arja Yliheikkilä. 19.1. 2017Comments