Kotikuusia 1967‎ > ‎Varsinais-Suomi‎ > ‎

Perniö

Yliskylä, Pitkäjärvi

Veljeni Ilmo Kakko  istutti kyseisessä tarkoituksessa syksyllä 1967 n.50 cm korkean kuusen kotitilalleen Perniön Yliskylän Pitkäjärvellä. Paikaksi hän valitsi navetan läheltä piiriojan taustan. Luonnontaimen hän oli ottanut kotimetsästä. Kuparilaatan hän oli ostanut osuuskaupasta. Nyt ko. kuusi on n. 16-17 m pitkä. Paksuus rinnan korkeudelta on 30 cm. Kuusi voi hyvin ja on tuottanut runsaasti käpyjä.

Ilmi Särkelä
Hämeenlinna


Vuonna 1967 olimme saaneet uuden kesämökkimme Perniössä kuntoon ja siellä oli hyvin tilaa puille. Omassa  osuuskaupassa oli hieno tarjous Kotikuusesta. Tämän hankimme heti ja kuusi sai arvoisensa paikan. Se alkoi  kasvaa hienosti, mutta v.1975 mökillemme tuotiin kuorma-autolla tavaroita ja  kuljettaja peruutti vahingossa puun päälle. Se katkesi noin metrin korkeudelta. Murheemme oli suuri: Tulisiko tuosta puusta enään mitään, ja olisiko tuo jonkilainen ennuste itsenäisyytemmekin katkeamisesta. Mutta ei hätää. Kuusemme alkoi kasvaa  voimakkaasti, tosin kaksilatvaisena. Ennusmerkki olikin ehkä viittaus kahteen viime sotaan, jotka yrittivät katkaista itsenäisyytemme. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan sodat jopa vahvistivat itsenäisyyttämme koettelemuksien jälkeen. Nyt se on jo yli 10 metriä pitkä, joten sitä ei saatu edes kokonaan kuvaan. Kuparilaatta on edelleen kuusen juurella kunniapaikalla.

Marjatta ja Jaakko HaavistoPerniö, (nyk. Salo) Lapparlan kylä. Kotitilallamme kasvaa upeana ja käpyrikkaana, appivanhempieni, Eija&Matti Örri, istuttamana.

Kristiina Örri
Comments